25 Eylül 2013 Çarşamba

Açık Büfe 11 (Bebeğinizin Ateşi Çıkınca)

Bugünkü gündem maddemiz bebeklerde ateş. Genellikle kızım ve benim gündemimizi açık büfede paylaşıyorum zaten. Gerçi yemek tarifleri de evimizde pişenle eşzamanlı gidiyor.
Bebeğiniz ateşlenince ilk olarak siz çok soğukkanlı olmalısınız. Ve sonra şunları yapmalısınız;
  • Bebeklerin genel olarak ateşleri sabaha karşı (3/4/5/6) civarında yükseliyor. Annelik biraz da paranoyak olmayı gerektirdiği için, bebeğiniz o saatlerde uyanınca çaktırmadan sıcak mı diye kontrol edin. Ya ateşlenir de ben uyuyor olursam demeyin, emin olun ki, o size duyurur. Çünkü genelde benim kızımda gördüğüm kadarıyla ateşi varken uyuyamıyor.
  • Ateşi fark ettiğiniz anda öncelikle ölçün. Önerim kesinlikle kulaktan ateş ölçer alın ve onunla her iki kulaktan da ölçün. Çıkan sonuç 38'in altında ise problem yok. Ancak bizim doktorun dediği 38' in üzerinde ise şurupla, 39'un üzerinde ise de siz değil doktorun müdahale etmesi gerek. Aslında tecrübeyle sabit 38,5' un üstüne çıkmadığı sürece problem yok.
  • Ateşi fark ettiğiniz anda ilk önce kesinlikle doktorunuzu arayın ve o size ne söylerse onu yapın. Çocuğu aldığınız gibi en yakınınızdaki bir özel hastanenin acil servisine götürdüğünüzde 6 aylık çocuğa bile hemen iğne yapmaya kalkıyorlar. Doktorunuzun onayını almadan sakın iğne falan yaptırmayın.
  • Evde ilk yapabileceğiniz şey, ılık bir banyo. Sabun veya şampuanla uğraşmadan çocuğu rahatlatabilecek kısa bir banyo.
  • Üzerine kış dahi olsa kesinlikle ince giydirin. Hatta genelde doktorlar soyup, beziyle bırakın diyorlar.
  • Ilık su ile kompres yapın. (sirkeli su ise eskide kaldı, önerilmiyor.) Çocuğun eklem yerlerine ılık su ile ıslattığınız temiz ve ütülü bezleri koyun)
  • Bir adım sonrası hala ateş düşmüyorsa, doktorunuzun önerdiği şurup veya fitildir. Genelde doktorlar 1 yaşına kadar fitilden çok şurup öneriyor. Calpol, İbufen ve Pedifen bunların başında geliyor. Sonrasında da Paranox fitil. Ölçeğini ve ilacın ismini doktordan öğrenin.
  • Çocuğunuzun ateşi 39' u bulduysa veya üzerindeyse kesinlikle en yakın hastaneye götürün. Evde müdahale ile zaman kaybetmeyin.
  • Son olarak da çocuğunuzun ateşi düşmüşse bile bir veya iki gece, emin olana kadar kalkıp sürekli kontrol edin. Cennet boşuna annelerin ayaklarına serilmemiş. Geçmişler olsun...







Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder