9 Eylül 2013 Pazartesi

Açık Büfe 4


Hamilelikte Ay Ay Bebek Gelişimi Devam;
24.-28. Hafta ( Dinlenme Zaman…)
Artık hamileliğiniz ve bebeğiniz belli olgunluğa erişti. Dolayısıyla bu dönemde erken doğum ve belirtileri hakkında her şeyi öğrenmekte fayda var. Az da olsa rahim kasılmaları yaşayabilir, doğum sancısına benzer sancılarla karşılaşabilirsiniz. Bunların hepsi vücudunuzun doğuma hazırlandığını gösterir. Ancak sıkça sancı çekiyor, fazla kasılma yaşıyorsanız doktorunuza danışın.
Bu ay iyice belirginleşen karnınız ve alınan kilolar yüzünden bel ve kasık ağrılarınız oluşabilir. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda yürüyüşler yaparak, uzun süre oturmayarak, oturuş ve duruşunuza dikkat ederek bu ağrıları hafifletebilirsiniz. Karnınızın şişmesi cildinizin gerilerek kaşınmasına da sebep olabilir. Birçok hamilede rastlanan bu durum cildinizi nemli tutarak etkisini azaltır.
Bu süreçten sonra stresten uzak durmanız, günlerinizi yorulmadan sakin geçirmeniz daha da önem kazanmaktadır. Uykunuzu almak ve dinlenmek size çok iyi gelecektir. Doğumdan sonra uzun süre uyumadan ve dinlenmeden günler geçireceğinizi de düşünerek, şimdiki fırsatları değerlendirin.
 
28.-32. Hafta ( Gevşeyin!)
 
“Çocuklardan çok şey öğreniriz. Örneğin ne kadar sabırsız biri olduğunuzu” FRANKLIN P. JONES 
Bebek beklerken; hatta güzel olan her şeyi beklerken, zaman azaldıkça insan sabırsızlanır. Sayılı günlerse asla geçmez. 
Artık ağırlığı bir kiloyu geçen bebeğiniz, vücudunuza yaptığı baskıyı gitgide artıracaktır. Bu baskı da size, her geçen gün artan, ayak şişme ve ağrıları, bel ağrıları, kasık ağrıları, basur, sık idrara çıkma, mide yanması, hazımsızlık vb. şeklinde geri dönecektir.
Artık bebeğiniz de doğuma hazırlık için baş aşağı pozisyonunu alacaktır. Siz de bebeğiniz gibi doğuma hazırlığa başlasanız iyi olur. Nasıl doğum yapacağınıza doktorunuzla konuşup karar verdikten sonra ücret ve prosedür bilgilerini edinin. Eğer SSK’ ya bağlı iseniz ücretlerdeki değişiklik, bu arada devletin sizin için verdiği ücretli izin ve ücretin nasıl, nereden alınacağı vb bilgileri araştırın. Hastane çantanızı hazır hale getirin. Unutmayın! Siz istediğiniz kadar plan yapın, her zaman bebeğinizin istediği olur. Size küçük bir sürpriz yaparsa diye her şeye hazırlıklı olmak gerekir.
Normal doğum yapacaksanız, fiziksel egzersizler ve psikolojik olarak kendinizi doğuma hazırlamak için gevşemeye ihtiyacınız var. Hamile yogası veya pilatesi gibi yeni egzersiz programları bu durum için en popüler çözümler. Ancak doktorunuza danışmadan hiçbir egzersiz yapmamanızda fayda var. Hamilelikle beraber değişen psikolojiniz, doğumunuzun yaklaşmasıyla beraber gerilecektir. Bunu tüm anne adaylarının yaşadığını unutmayın. Vücudunuzun iyice bozulması, kendinizi ne yaparsanız yapın çirkin hissetmek, fazla uyuma hissi ya da hiç uyuyamama, rüyanızda sürekli doğumla ilgili olumsuz olaylar yaşadığınızı görmek, pratik zekanızın eskisi gibi hızlı çalışmaması vb durumlar sıklıkla herkesin yaşadığı sıkıntılardır. Ancak bunlarla baş edemediğinizi hissediyorsanız mutlaka profesyonel destek alın.
Bebeğinizin hareketleri azalmakla beraber daha fazla hissedilir olacaktır. Uzun süre hareketsizlik hissederseniz mutlaka doktorunuza bildirin.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder