7 Eylül 2013 Cumartesi

Açık Büfe 1


Ay Ay Hamilelikte Bebek Gelişimi Devam;
 
1.-4. Hafta (Merhaba Anne!)

Nadiren ilk ayda ve genellikle ikinci ayda bebeğiniz olacağını öğrenirsiniz. Bu ay hamilelikle ilgili ilk bilgileri edineceğiniz aydır. Dolayısıyla bilinçli bir hamilelik süreci için, aklınıza yatan iyi bir doktor araştırma zamanıdır. Doktorunuzun yönlendirmesi ve kontrolü altında olmak hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesini sağlar. Unutmayın, bu yolculuğa bebeğinizle tek başınıza çıktınız, ancak doktorunuzun desteğiyle rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Doktorunuzu belirlerken, mutlaka bu yolculuğun sonuna kadar sizinle olacak doktoru seçtiğinizi unutmayın. Bir kişinin tüm hamilelik sürecini takibi ve doğumu da onun gerçekleştirmesi en sağlıklı olandır.

Bu ay hamile olduğunuzu idrak edemeyebilir, bu fikre henüz alışamayabilirsiniz. Ancak vücudunuzun sizin desteğinize ihtiyacı olduğunu unutmayın. “İki canlı olarak iki kişilik yemek” yemeyecek, sağlıklı beslenmeyi hayatınızın bir parçası haline getireceksiniz. Doktorunuza danışıp, bebeğinizin hangi besinlere, ne oranda ihtiyacı olduğunu öğrenip, kendinize yeni bir beslenme düzeni hazırlayın. Hamilelikte düşülen en büyük hata da fazla kilo alımıdır. Hiçbir şey yemeden dahi vücudunuzda bebek ağırlığı, plesanta ağırlığı, su oranı vs gibi sebeplerden dolayı zaten kilo artışı olacak. Bir de bunu bebeğinize hiçbir faydası olmayan yiyeceklerle desteklemek doğru değildir. Doktorunuzun bilgisi dışında ilaç kullanmamanız, alkol ve sigaradan da uzak durmanız gerekir. Donmuş ve hazır yiyecekler, fazla çay, kahve, tüketmemek kısacası sağlıklı beslenmek zorundasınız.

Artık gün boyunca “aklımda” olarak hareket etmenizde fayda var. Ağır şeyler kaldırmak, üst raflara uzanmak, kontrolsüz eğilip, bükülmek, ani hareketler yapmak, düşmek, ağır işler yapmak kaçınmanız gerekenlerin başında. Özetle kendinizden önce bebeğinizi düşünmeye şimdiden başlamanız lazım.


4.-8. Hafta (Hamile Olduğumu Hissetmeye Başlıyorum…)

Bu ay duygusal iniş çıkışların, bulantı ve kusmaların belirgin hale geldiği aydır. Sabah kalktığınızda bulantı duygusuyla kalkar, ne kadar uyusanız da kendinizi yorgun hissedersiniz. Tüm belirtilerin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini unutmadan, ortak bilgilerden faydalanmak gerekir. Kokuları en üst düzeyde algıladığınız ay da bu aydır. Bazı kokulardan aşırı tiksinirken, bazı kokuları daha fazla seveceksiniz. Parfüm kullanamamak, yemek yapamamak, kokusundan dolayı bazı yiyeceklerden tiksinmek, aşırı koku almanızdan kaynaklanır. Bu ay sık idrara çıkıp, kabızlık sıkıntısı yaşayabilirsiniz. İştah kaybı ve sürekli uyuma isteği belirtilerden bazılarıdır. Kasık ağrıları ile karşılaşabilirsiniz; ancak, beraberinde kanama olursa veya ağrıların dozu artarsa mutlaka doktorunuza danışın.

Bu ayda her hamilede olduğu gibi düşük endişesi yaşayabilirsiniz. Henüz kalp atışlarını duymadığınız bebeğiniz için endişelenmeye şimdiden başlarsınız. Duygusal açıdan bebeğiniz için duyduğunuz endişe ve vücudunuzda meydana gelen / gelecek olan değişiklikler, sizi karamsarlığa itebilir. Özellikle 12. haftaya kadar sürecek olan mide bulantısını yoğun yaşayan anne adaylarında moral bozukluğu daha fazla yaşanır. Bu sebeple kendinizi dinlemek yerine, aşamadığınız düşünceler kafanızı fazlasıyla meşgul ediyorsa lütfen profesyonel destek almaktan kaçınmayın. Unutmayın huzurlu bir hamilelik dönemi geçirmek, bebeğinizin de huzurlu ve mutlu bir bebek olmasını sağlayacaktır.

Cildinizin bozulduğuna şahit olabilir, cilt bakımınıza biraz daha doğal ürünlerle önem verebilirsiniz. Vücudunuzun rahat olması da bebeğinizin rahatı açısından önemlidir. Size dar gelmeye başlayan kıyafetlerinizi giymekte ısrarcı olmayın. Rahat ve bol kıyafetler ile topuksuz ayakkabıları tercih edin.

Bu ayın sonunda, ultrasonda noktacık olarak gördüğünüz ve hiçbir şey anlamadığınız görüntü yerini, çok iyi bakıldığında kol ve bacağa benzeyen şekle bırakır.
 
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder