8 Eylül 2013 Pazar

Açık Büfe 2

Hamilelikte Ay Ay Bebek Gelişimi Devam;

8.-12. Hafta (Herkes Duysun! Bebek Bekliyoruz!)

Üçüncü ay, hamile olduğunuzu idrak edip, çevrenizle bu güzel duyguyu paylaşma zamanıdır. Artık bebeğiniz, hamilelik belirtilerinin artmasıyla size kendi varlığını iyice kanıtlamıştır. Önceki ayda da var olan bulantı, kusma, sık idrara çıkma, kabızlık, halsizlik, mide yanması veya ekşimesi, uyku hali, aşırı duygusallık, ağlama isteği, agresiflik gibi belirtiler bu ay son demlerini yaşamakla beraber, şiddetini artırır. Bu sebeple belirtilerin etkisini en aza indirmek için doktorunuzun tavsiyelerine uymakta fayda var. Kan hacminin artması siz de daha fazla sıcaklama, vücut ısısının artışı şeklinde kendini gösterir. Özellikle yaz aylarında aşırı terleme olarak ortaya çıkar.

Bu ayın sonuna doğu şimdiye kadar olan bulantı, kusma vs yerini doğuma kadar devam edecek başka sıkıntılara bırakır. Bazı hamilelerde bel ve sırt ağrıları; bazı hamilelerde ise kasık ağrıları başlar. Vücut ağırlığının da artmasıyla beraber ayaklarda da ağrı ve şişmeler bu ayın sonuna doğru başlayabilir. Vücudunuz bebeğinizi büyütmeye çalışırken yeterince yorulur. Bu sebeple siz de elinizden geldiğince onu rahat ettirmekle görevlisiniz. Rahat kıyafetler ve iç çamaşırları giymeli, özellikle ileride şişmeye başlayacak olan ayaklarınız için rahat ve düz ayakkabıları tercih etmelisiniz. Ayaklarınızı akşam eve gelince suda dinlendirmeli, genellikle de yüksekte tutarak oturmalısınız. Gün boyu oturmanız gerekiyorsa bile sık sık dolaşarak, hareket etmelisiniz.

Bu ayın sonuna doğru düşük riski azalacağından, bu aydan sonra alışveriş listenizi hazırlayabilirsiniz. Beslenmenize her ay olduğu gibi yine dikkat etmeye devam etmelisiniz. Değişik sebze ve meyvelerden alacağımız vitaminlerin yanında, fazla su içmeye de önem vermeliyiz.

Gelişen teknoloji sağladığı avantajların yanında, sağlığımızı da tehdit etmektedir. Kullandığımız birçok teknolojik alet radyasyon yaymaktadır. Bu sebeple hamileliğiniz boyunca hatta bebeğiniz olduktan sonra da olabildiğince cep telefonlarından uzak durmaya çalışın. Mikro dalga fırınlar, saç kurutma makinesi, bilgisayar, tüplü televizyonlar gibi yüksek radyasyon yayan cihazlardan tamamen uzak durmakta fayda var.

12.-16. Hafta (Kız mı? Erkek mi?)

Bu ay artık hamileliğin ikinci yarısı ve rahat dönemi başladı denilebilir. Yoğun mide bulantıları ve şimdiye kadar olan sıkıntılar hafifler, kaybolur. Kilo alımı da henüz çok fazla olmadığından ağırlığın beraberinde getireceği rahatsızlıklar da henüz yoktur. Hamileliğin tadını çıkarın!

Bu ay memelerde ve göbekte şişme başlayacağından annenin vücut bakımı da önem kazanmaktadır. Karın ve göğüs çatlakları olmaması için yağlar sürülmeli ve cildin kuru kalmaması sağlanmalıdır. Aynı şekilde içeriden de bol su içerek gerekli nem sağlanmalıdır. Güneşli aylarda hamilelik yaşıyorsanız, koruma faktörlü güneş kremlerinden sürmeden dışarı çıkmamakta fayda var.

Gebeliğin bu döneminde bebeğinizin organlarıı ultrasonografi ile görülebilir hale gelir.                                                                             Yani bebeğinizin cinsiyetini bu ay net olarak                                                                            öğrenebilirsiniz.

Bu ay veya ilerleyen aylarda bazı hamilelerde burun tıkanıklığı, nefes alışverişlerde düzensizlik ve nefes darlığı ile diş problemleri yaşanabilir. Doktorunuzun tavsiyesi yönünde hareket edin.

Mevsim meyve ve sebzelerini yemeye, balık tüketmeye ve donmuş, içinde katkı maddesi olan yiyeceklerden uzak durmaya devam etmeliyiz. Unutmayın ki, bebeğiniz doğduktan sonra da şuanda sizin yediklerinizin tadını hatırlayacak ve hatırladığı bu tatlara karşı eğilimi daha fazla olacaktır.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder