9 Eylül 2013 Pazartesi

Açık Büfe 3

Hamilelikte Ay Ay Bebek Gelişimi Devam;

16.-20. Hafta ( Bebeğim Hareketleriyle Bana Cevap Veriyor! )

“Anneler, her şeyi görmeseler bile kalpleriyle duyarlar.”  OSTROVOSKI

Büyüyen karnınız sayesinde artık hamile olduğunuzu unutma şansınız yok. Gece yatarken karnınızın altına destek yastık koyabilirsiniz. Sol tarafınıza yatmanız da bebeğiniz için rahat bir pozisyon olacaktır. Sırt üstü ve yüz üstü yatmaksa sakıncalıdır.

Kalçalar, karın ve göğüs şiştiği için özellikle bu bölgelerdeki cildin nemli tutulması önemlidir. Şişlik arttıkça ve kuru cilt kaldıkça kaşıntı da beraberinde gelecektir. Ayrıca göbek deliğinizden aşağı doğru da bir çizgi oluşmaya başlar ve doğumdan sonra kaybolur.

Evde zaman geçirirken genel olarak yatar pozisyonda durmanız rahime giden kan oranını artırır. Bu sebeple oturmak yerine koltukta uzanmayı tercih edin. Yine ayaklarınızda şişlik olmaması için de ayaklarınızı yukarı kaldırarak uzanın.

Kim ne derse desin bebeğinizin varlığına ilk hareketlerini hissettiğinizde ikna olacaksınız. İlk hamilelikte genelde 20. hafta ve sonrasında bebeğin hareketleri hissedilirken, hamilelik deneyimi olan anneler daha erken haftalarda hissetmektedir. Bebeğinizin hareketliliği onun sağlıklı olduğunun da göstergesidir.

Mide yanması ve ekşimesi, rahmin büyümesi ile artacaktır. Yanmanın azalması için sık sık ve az az yemek yemeniz, yatmadan hemen önce bir şey yememeniz önerilebilir. Şikayetler sizi fazlasıyla rahatsız ediyorsa doktorunuza danışın. 

Beslenmeye özen gösterirken, gerekli kalsiyumu da almalıyız. Süt ve süt ürünlerini tüketmekten hamilelik boyunca vazgeçmemelidir.

20.-24. Hafta ( Ve Konuşma Zamanı…)

“Çocuğuna, dilini tutmasını söyle; bak, konuşmayı nasıl da hızlı öğrenir.” BENJAMIN FRANKLIN

Bu aydan itibaren net bir şekilde bebeğinizin hareketlerini hissedeceksiniz. Bazen çok az, bazen çok fazla hareket hissedebilirsiniz. Bazı kaynaklarda hareket sıklığını takip etmeniz, hatta saat tutarak saymanız söylenmektedir. Bu kadar duyarlı olmaya çalışırsanız, hayatınızı zorlaştırırsınız. Hamilelik sürecinde stres yaşamamanız çok önemli.

Ayaklarınıza ve vücudunuza iyi davranmaya devam edin. Otururken ayaklarınızın altına bir şey koyarak, yükseltin. Oturuşunuza ve yatışınıza dikkat edin. Düzenli aralıklarla (doktorunuz aksi bir şey söylemediği takdirde) yürüyüş yapın.

Artık bu ay bebeğiniz sizi duyacağından onunla iletişim kurma zamanı. Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, bebeğin duyusal ve duygusal açıdan gelişimini, anne karnındaki iletişim etkilemektedir. Bebeğinizle bolca konuşun ve ona hafif, sakinleştirici müzikler dinletin.

Bu aylarda ayaklarınızda ve bileklerinizde şişmeler olabilir. Soğuk su kompresiyle bu şişlikleri biraz rahatlatabilirsiniz.

Mide yanması (ekşimesi) olan hamileler, yatmadan önce ılık süt içerek midelerini rahatlatabilirler. Vücudunuzda ödem oluşmaya başlamışsa, hayatınızdan tuzu çıkarmanın zamanı gelmiş demektir.
24 haftalık gebelik görüntüsü
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder