6 Eylül 2013 Cuma

Açık Büfe

Her gün bir bebek yemek tarifi paylaşmaya çalışacağımdan bahsetmiştim. "Açık Büfe" başlığı altında da bebeklerle ilgili toparladığım diğer bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Dr olmadığımı ve burada verdiğim bilgilerin tamamen kendi derlemem olduğunu da belirteyim. Ayrıca yine unutmadan söylemeliyim ki; verdiğim bebek yemeklerindeki malzemeleri bebeğinizin yiyebilitesine (aylara göre bebeklerin yiyecek yelpazesi genişliyor) göre kullanın.

İlk açık büfe köşemde sizinle bebeğim ilk doğduğunda toparladığım bilgileri paylaşmak istiyorum.

BEBEK BEKLERKEN…

 “Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz, bir çocuğun gözlerinin içine bakın. Çünkü bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğretebileceği üç şey vardır: 1. Nedensiz yere mutlu olmak, 2. Her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak, 3. Elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmak...” PAULO COELHO

Bebek sahibi olacağını öğrenmek kadar hayatta heyecan verici ve mutluluk verici başka bir haber daha yoktur. Hayatta ne kadar şanslı olduğunu hisseden anne ve baba bu büyük mutluluk duygusunun yanında tarifsiz bir duygu daha yaşar.

Bebek sahibi olmaya karar verme aşamasında çevredekilerin söyledikleri insanın zihninde döner durur. Arkadaşınızın geçirdiği zor hamilelik, akrabanızın çocuğu olduktan sonra hayatının zorlaştığından bahsetmesi, çevredekilerin “bu son tatiliniz, son kez sinemaya gidiyorsunuz, artık böyle özgür olmak yok vs” şeklinde şakalaşmaları… Daha önce dışarda yemek yerken veya gezerken dikkatinizi çekmeyen çocuklu aileler dikkatinizi çekmeye başlar. Bir taraftan onlara “biz de bugünleri görecek miyiz?” şeklinde özenirken; kendinize itiraf edemeseniz bile çocuğuna yemek yedirmeye çalışırken annenin yaşadığı savaş gözünüzden kaçmaz.

Bebek beklerken, bu ve benzeri örneklerle çoğalabilecek birçok karışık duygu anne ve babayı sarar. Evet artık dışarı “hadi” deyince çıkamayacaksınız; hatta dışarı çıkmak için hazırlanmanız saatlerinizi alacak, evet artık karar verirken önce bebeğinizi düşüneceksiniz. Evinizin nerede olacağına karar verirken, tatil planı yaparken, dışarda yemek yerken, hatta uyku saatinize bile o karar verecek. Bebeğiniz ne zaman isterse o zaman uyuyacak, o ne zaman isterse siz o zaman yemek yiyeceksiniz.  Evet, tüm hayatınızı yeniden ona göre düzenleyeceksiniz. Bebek beklerken “biz hayatımızı ona göre düzenlemeyiz, bebeğimizi hayatımıza alır, onu kendi düzenimize uydururuz” gibi beylik cümleler kurup da boşa nefesinizi tüketmeyin. Bunun mümkün olmadığını doğar doğmaz anlayacaksınız.

Bebek beklerken, dokuz ay boyunca yatmanız gerekse de, doğduktan sonra bir sene uyumamanız gerekse de, ne isterse olsun ona sahip olmak her şeye değer. İlk kucağınıza aldığınızda ve sonra her ona baktığınızda sana değer diye aklınızdan geçireceksiniz.

Ay ay hamilelik bilgileri (annedeki gelişim)

 

Bebeğiniz olacağını öğrendiniz ve şimdi sabırsızlanıyor, karnınızda neler olduğunu merak ediyorsunuz. Hamilelik dönemi boyunca neler yaşayacağınızı, bebeğinizi karnınızda nelerin beklediğini merak ediyorsunuz. Sürekli doktora gidip, ultrasondan bebeğinize el sallamak istiyorsunuz. Hep onu izlemek, kalp atışlarını dinlemek, kısacası şimdiden ona kavuşmak istiyorsunuz.


Sabırlı olun, çünkü önünüzde üç dönemden oluşan 40 haftalık bir süreç var. Üçer aylık bu dönemler, hamileliğinizi gerek biyolojik açıdan ve gerekse psikolojik açıdan basamaklandırıyor. İlk basamak sizin alışma ve hamileliğe uyum süreciniz. İlk üç aylık dönemde hem vücudunuz hem de psikolojiniz bebeğe alışacak. Dolayısıyla hem vücudunuzda hem de psikolojinizde olağan sürecinizin dışında tepkiler gelişecek. İştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, aşırı uyku hali, halsizlik, kokulara aşırı duyarlılık, kabızlık, kan hacminde artış, alınganlık, depresif haller, aşırı duygusallık, huzursuzluk vs… Bebeğinizin organlarının neredeyse tamamı da ilk üç ay içinde oluşur. İkinci üç aylık dönemde de bebeğinizin organları gelişimine devam eder. Annenin ise genelde bu dönemde hamileliğe uyumu söz konusudur. Artık kişiden kişiye değişmekle beraber karnınız belirginleşmeye başlar, kilo alımı devam eder veya yeni başlar, psikolojik açıdan da bebek fikri kafanızda oturur. Hatta bebeğinizin cinsiyetini öğrenip bebek alış verişine ve hamile kıyafetleri almaya başlarsınız. Üçüncü ve son üç aylık dönem artık varış çizgisinin göründüğü dönemdir. Bebeğinizin akciğerlerinin gelişiminin devam ettiği bu dönemde vücut doğuma hazırlanır. Şaşılacak ölçüde vücudunuzda her şey doğuma hazır hale gelmeye başlar. Siz de doğum yöntemleri ile ilgili doktorunuzla konuşmaya başlar ve doğuma hazırlık aşamasına geçersiniz.

 
 
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder