7 Ekim 2013 Pazartesi

Açık Büfe 15 (Gizli sebzeler)

Bilindiği üzere çocukların genelinin, ortak karar almış gibi yemekten hoşlanmadığı bazı (bizde birçok) yiyecekler var. Sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, meyveler vs.. Benim de sıkça başvurduğum yöntemlerden biri, gizlice yedirmeye çalışmak. Yani sevdiği bir yiyeceğin içine tadını anlamadan sevmediği yiyeceği koymak. Sizinle şimdilik, gizli sebzeleri paylaşacağım.
  • Kabak, semizotu, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak: Köftelerinin içine küçük küçük doğrayarak veya rendeleyerek ekleyebilirsiniz. Ayrıca sebzeleri rendeleyerek mücvere de ilave edilebilir. Maydanozu krep seven bir çocuğunuz varsa, krepe de koyarak yedirebilirsiniz. Ayrıca semizotu da yoğurtla güzel gider. Çocuğunuzun yoğurdunun içine tadını anlamayacağı kadar ekleyin. Kabak için başka bir önerim de daha önceki tariflerimde olan kabak beğendi tarifidir. Dereotunun tadı diğerlerine oranla biraz daha keskin olduğundan, çocuğunuza çaktırmamak için, az miktarda koymanızda fayda var. Ayrıca dereotlu, peynirli poğaça da nefis olur. Tuzlu kek yapıp bu sebzeleri de içine ilave edebilirsiniz.
  • Havuç: Havuç her yemeğin içine girmeye müsait bir sebzedir. Örnek yine daha önceki tariflerimde havuçlu kek var. Veya havucu rendeleyip, köfteye katabilir; rendelediğiniz havucu kavurup, pilava da ekleyebilirsiniz.. Domatesli şehriyeye de koyabilir, mercimek çorbasına da ekleyebilirsiniz. Meyve suyu içen bir çocuğunuz varsa, havuç suyunu da verebilirsiniz. Ayrıca dişleri çıktıysa eline salatalık gibi kemirmesi için de verebilirsiniz.
  • Balkabağı: Çocuğunuzun çorbalarına koyabilirsiniz. Şeker eklemeden, üzerine pekmez dökerek tatlısını yapabilirsiniz. Havuçlu kek tarifinde olduğu gibi, rendeleyip, keke de ilave edebilirsiniz. Labne peynirli balkabağı çorbası da çocukların sevdiği lezzetlerdendir.
  • Kereviz: Patates yemeği (örneğin) seven çocuğunuz varsa, araya kereviz karıştırdığınızda anlaşılmayabilir. Patates püresinin içine de çaktırmadan eklenebilir. Mercimek çorbasına az miktarda konabilir. Portakallı kereviz yemeği yine tat açısından çocuğunuzu tatmin edebilir. Yoğurt seviyorsa, rendeleyip, kereviz salatası yapar gibi, az cevizle de yedirebilirsiniz. Mücvere ilave edilebilir.
  • Ispanak: Yoğurtlu olarak yemeği servis edilebilir. Böreğin içinde kullanılabilir, çorbalara patatesle birlikte katıldığında sağlam bir demir deposu haline gelir. Beşamel soslu yapılabilir. Köftelere konabilir. Tuzlu kek içine konabilir, mücvere de ilave edilebilir. Afiyetler olsun...
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder