8 Ekim 2013 Salı

Açık Büfe 16 (Gizli Süt ve Süt Ürünleri)

http://ush.re/csan
Bilindiği üzere çocukların genelinin, ortak karar almış gibi yemekten hoşlanmadığı bazı (bizde birçok) yiyecekler var. Sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, meyveler vs.. Benim de sıkça başvurduğum yöntemlerden biri, gizlice yedirmeye çalışmak. Yani sevdiği bir yiyeceğin içine tadını anlamadan sevmediği yiyeceği koymak. Sizinle dün gizli sebzeleri paylaşmıştım, bugün de süt ve süt ürünlerini paylaşacağım..

  • Süt: Çocukların büyük kısmının içmekten çok keyif almadığı bir besindir. Doktorların bazıları 6. aydan sonra çocuklara verilebileceğini savunurken, bazıları ise 1 yaşından sonra hatta 2 yaşından sonra öneriyor. Sütün, kandaki demir emilimini azalttığını unutmadan hareket etmekte fayda var. Bir de ekstra olarak "süt alerjisi" diye bir sorun olduğunu da unutmayın, araştırın. Bebeklerde ilk başta günlük keçi sütüyle işe başlamakta fayda var. Keçi sütü tat açısından da anne sütüne en yakın sütmüş. İnek sütünde de kesinlikle günlük süt tercih edin.
Sütü çocuklara direkt içiremiyorsanız, ılık hale getirip, 1 yaşından sonra içine azıcık bal koymayı deneyin. Ayrıca sevdiği meyveleri de rondodan geçirip, içine karıştırabilirsiniz. Sütle muhallebi yapabilirsiniz. Kızımın en birinci teyzesi kendi oğluna yazın, sütlü dondurmayla sütü karıştırarak içirmişti. Bu da bir alternatif. Sütlü tavuk çorbası yapabilirsiniz (tarifi önceki kayıtlarımda var).
  • Peynir: Uzmanların dediğine göre, kalsiyum oranı en yüksek peynir çeşidi lor ve kaşar peyniri. Bebekler ise labneyle işe başlar. Kesinlikle önerim, çocuğunuza labne yerine tuzu alınmış (akşamdan suda bekletilmiş) keçi peyniri veya beyaz peynir vermeniz. Labne peynirler hakkında çok da iç açıcı söylentiler yok. Ben peynir konusunda kızımda çok sıkıntı yaşıyorum. Sadece kaşarı tostun içinde incecik vererek işin içinden çıkabildim. Köftesinin içine de dil veya kaşar peyniri rendeleyebilir, krep yaparak da yedirebilirsiniz. Poğaça ve börekler kullanın dememe gerek bile yoktur. Pilav veya makarnalarına, mücvere de koymayı unutmayın.
  • Yoğurt: Kesinlikle kendiniz ev yoğurdu yapın. Çok meşgulseniz ve o gün mayalayamadıysanız, baby mix sade yoğurdu doktorlar öneriyor. Yine de doktorunuza ilk başta danışın. :Yoğurdu yemeğin yanında veremiyorsanız, içine bebek bisküvisi ile ara öğün şeklinde verebilirsiniz. Çocuğunuzun sevdiği meyveleri ve yulafı da ilave ederek besleyici bir yoğurt da elde edebilirsiniz. Hiç yemiyorsa, yayla çorbası veya köfteli yoğurt çorbası yapabilirsiniz. http://ush.re/yysp
  •  Ayran şeklinde içirmeyi veya cacık yapmayı da mutlaka deneyin. Veya pekmezletadına baktırın. Ispanak, patates vs gibi yemeklerin üzerinde de yiyebilir. Afiyetler olsun... 
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder