10 Ekim 2013 Perşembe

Açık Büfe 18 (Gizli Meyveler)

http://ush.re/sqzk
Bilindiği üzere çocukların genelinin, ortak karar almış gibi yemekten hoşlanmadığı bazı (bizde birçok) yiyecekler var. Sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, meyveler vs.. Benim de sıkça başvurduğum yöntemlerden biri, gizlice yedirmeye çalışmak. Yani sevdiği bir yiyeceğin içine tadını anlamadan sevmediği yiyeceği koymak. Sizinle önceden gizli sebzeleri, gizli süt, süt ürünlerini, gizli yumurtayı paylaşmıştım. Şimdi de sıra gizli meyvelerde...

  • Meyveler, ek gıdaya başlandığında suyu ve posası şeklinde verilir. Özellikle ek gıdaya ilk başlandığında bebeklerde kabızlık sıkıntısı yaşanır. Bu sebeple bebeğin meyve yemesi, meyvenin posasını yemesi önem kazanır. Bu sebeple cam rendede rendelediğiniz meyveleri, tülbentle suyunu sıkarak bebeğinize verirken, rendede kalan posadan da vermeye özen gösterin.
  • Direkt olarak meyveyi yemiyorsa cici bebe ile karıştırarak, yedirmeyi deneyin.
  • Yoğurt seviyorsa, yoğurdun içine karıştırmayı deneyin.
  • Muhallebi seviyorsa, muhallebiyle vermeyi deneyin.
  • Bulamaç kahvaltı seviyorsa, kahvaltısını meyve suyu ile sulandırın, hatta direkt olarak posasını koyun.
  • Dişleri çıktıysa küçük küpler yapıp, yedirmeye çalışın.
  • Reçel şeklinde yedirmeyi deneyin.
  • Reçel yaptınız ve çocuğunuz sevmedi, reçel de elinizde patladıysa (benim gibi), kurabiye yapıp, onun içine koyarak yedirmeyi deneyin.
  • En fazla işe yarayan benim kızımda, besleyici tatlı toplar oldu. Daha önceki kayıtlarımda tarifini verdiğim topları değişik meyvelerle yapıp, önüne koyuyorum. 
  • Tart yaparak meyve yedirmeye çalışın.
  • Kuru meyveler, besin değerini kaybediyor diye duydum. Ama illa yedireyim derseniz, kekle verebilirsiniz.
Ayrı ayrı meyvelerden notlar;

Üzüm: Çocuğunuzun yeteri kadar dişi varsa, kesinlikle kaseyle önüne koyun ve oyun haline getirerek kendi yemesini sağlamaya çalışın. Genelde çocukların sevdiği bir meyvedir.
Kavun, karpuz: Bu ikili kızımın adam gibi yediği ilk meyvelerdir. Gördüğüm kadarıyla çocuklarının çok büyük kısmı bu meyveleri de seviyor. Bu meyvelerse genelde boş şişkinlik yapar.
Elma, armut: Elma, ek gıdaya başlarken çocuklara ilk verilen meyvedir. İlerleyen zamanlarda eline vererek yemesini sağlamaya çalışın. Armut pek hoşlanılmayan bir meyve olmakla beraber, kaka yapmaya aşırı yardımcıdır. Özellikle armut suyu hemen etki eder.
Muz: Zeka gelişiminde etkisi büyük. Ancak kabız yapar, o yüzden çok kontrollü vermek gerekir. Muz tadı ise çocuklar tarafından sevilir.
Ananas: Genelde anneler tarafından çocuklara verilmesi akla gelmez. En azından benim aklıma gelmemişti. Kızlara çok faydası olduğunu, erkeklerde aşırı verilmesinin zararlı olduğunu duydum.
Şeftali: İştahsız çocuklar tarafından ağıza zorla da olsa koyulabilen bir meyvedir. Kabızlığa yol açmasıyla meşhurdur.
Çilek: Alerjen özelliğinden dolayı 1 yaşına kadar çocuklara önerilmez.
Kivi: 1 yaşına kadar vitamin deposu olmasından dolayı, ağır bir meyve olarak çocuğa verilmez.
Erik: C vitamini deposudur. Çocuklara bence 3 yaşına kadar (kendini iyice bilene kadar) eline verilmemelidir. Boğaza kaçma tehlikesi vardır, bu yönde gazete haberlerini okuduk. Mürdüm eriği çocuklar tarafından oldukça sevilir. http://ush.re/79m3




Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder