14 Mart 2014 Cuma

Açık Büfe (Gizli Et ve Tavuk)

Bilindiği üzere çocukların genelinin, ortak karar almış gibi yemekten hoşlanmadığı bazı (bizde birçok) yiyecekler var. Sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, meyveler vs.. Benim de sıkça başvurduğum yöntemlerden biri, gizlice yedirmeye çalışmak. Yani sevdiği bir yiyeceğin içine tadını anlamadan sevmediği yiyeceği koymak. Sizinle önceden gizli sebzeleri, gizli süt, süt ürünlerini, gizli yumurtayı, gizli meyveleri, gizli kuruyemişleri ve gizli baklagilleri paylaşmıştım. Şimdi de sıra gizli kuruyemişlerde...
Doktorların ısrarla üzerinde durduğu, bebeklerin gelişimi için kırmızı veya beyaz etin birinci sırada beslenmelerini oluşturması gerektiğidir. Maalesef ki, çocuklar da genelde et yemekten hoşlanmazlar. Almaları gereken protein için biz de endişelenir dururuz. Ben kendimce et vs besinleri kızıma nasıl yedirdiğimi paylaşmak istedim. Umarım faydam olur;
NOT: Bebeklerde belli bir döneme kadar, yağsız dana kıymayı üç kere çekilmiş şekilde kullanmak, sindirimleri açısından önemlidir. Kasaplara 3 kez çekilmiş dediğinizde zaten biliyorlar.
  • İlk ve en etkili yöntem, etin tadını almadan çocuklara yedirmenin yönetimi çorbanın içine koymaktır. Doktorunuz ete başlayın dediğinde, kıymadan ziyade, 1 adet kuşbaşı kuzu etini çorbanın içine atın (kuzu eti, ek gıdaya başlangıçta kabızlık sorunu yaşayan bebeğinizin sindirimini de kolaylaştırır). Sebze çorbasını yapmadan önce, eti suya koyup, pişene kadar haşlayın, haşlandıktan sonra blendırdan geçirip, aynı suya sebzelerle beraber koyup, pişirmeye devam edin.
  • Köfte direkt et ihtiyacının karşılanması için en idealidir. Unutmayın ki, dişlerini henüz tamamlamamış çocuğunuz, yumuşak köfteyi tercih edecektir. O yüzden sulu köfteyi ya da tarifini daha önce paylaştığım köfteli çorbaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca önerim köftelerin şeklini küçük toplar şeklinde yapmanızdır. Daha ilgi çekici oluyor.
  • Sadece et, havuç ve patates haşlayıp, blendırdan geçirip, çorba şeklinde de verebilirsiniz. Bkz. "Et haşlama" tarifime.
  • Her yemeğini az da olsa kıymalı yapmaya çalışın.
  • Ben delirip, bir ara sadece mücver yiyen ( dönemlikti sadece) kızımın mücverinin içine bile küçük küçük etler koymuştum.
  • Pilavların içine tavuk veya et koyabilirsiniz.
  • Kıymalı makarna genelde çocukların sevdiği bir yiyecektir.
  • Önceden tarifini verdiğim patates toplarının içine kıymayı kavurup koyabilirsiniz.
  • Tavuk köftesini deneyebilirsiniz.
  • Kıymayı, buğurla karıştırıp, bulgur ağırlıklı bir köfte yapabilirsiniz.
  • Et ve tavuk suyunu her çorba ve yemeğe, pilavlara zaten kullanmalısınız. Bkz. Tavuk suyu, kemik suyu ve et suyu tariflerime.
Afiyetler olsun...
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder